پلی پروپیلن چیست؟
پلی پروپیلن یا (PP) که مخفف کلمه Poly propylene است یک ترموپلاستیک نیمه کریستالی است که به دو شکل مختلف وجود دارد. می تواند از همپلیمرها یا کوپلیمرها تشکیل شده باشد. پلی پروپیلن همو پلیمر عمومی ترین گرید است در حالی که پلی پروپیلن کوپلیمر دارای درجات مختلفی از اتیلن مخلوط شده در آن است. PP یکی از رایج ترین ترموپلاستیک های مورد استفاده در جهان است. کاربردهایPP طیف وسیعی از بسته بندی های پلاستیکی، قطعات پلاستیکی ماشین آلات و تجهیزات و حتی الیاف و منسوجات را شامل می شود.
ماشین کاری PP
ماشین کاری CNC در پلی پروپیلن ممکن است چالش برانگیزتر از سایر پلاستیک های رایج باشد زیرا تمایل آن به ذوب شدن و ذوب شدن است. در کنار چالش برانگیز بودن ماشینکاری PP مزایای بسیاری نیز وجود دارد. برای مثال سطح صاف این متریال، آن را برای وسایل مکانیکی مثل چرخ دنده ها به ماده ای ایده آل تبدیل می کند. همچنین مقاومت شیمیایی عالی و استحکام خستگی پلی پروپیلن آن را به ویژه برای قطعات انعطاف پذیر و قطعاتی که در معرض محیط های خورنده قرار دارند مفید می کند.
مزایای استفاده از پلی پروپیلن
این متریال مزایای گسترده ای از ابعاد مختلف فیزیکی و شیمیایی دارد که سبب می شود که پس از ماشینکاری، قطعات با ویژگی های متفاوت و منحصر به فردی تولید شوند. در ادامه به بخشی از این مزایای کاربردی اشاره می شود:
فرآوری
مهمترین مزیت استفاده از PP در ماشینکاری، پردازش فوق العاده آن است. ماشینکاری CNC می تواند نمونه های اولیه و قطعاتی که از PP تولید می شوند را با دقت و ظرافت بالا بسازد.
استحکام قطعات
دیگر مزیت ماشینکاری CNC پلی پروپیلن این است که می توان قطعات را بسیار محکم بسازد.
مقاومت شیمیایی
PP در هیچ اسیدی واکنش نشان نمی دهد بنابراین می تواند بصورت مایع استفاده شود.
الاستیسیته و چقرمگی
پلی پروپیلن معمولا به عنوان ماده ای سفت شناخته شده و استفاده می شود چون تغییر شکل محدودی را می توان روی آن ایجاد کرد. همچنین هنگام ایجاد فشار کششی، نیروی هم چسبی مانع جدا شدن قطعه از هم می شود.
عایق
PP یک ماده با مقاومت بالا و عایق مناسبی برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت محسوب می شود.
مقاومت در برابر خستگی
این ماده پس از انجام آزمایش خمش حالت خود را به خوبی حفظ می کند که این ویژگی خصوصا برای ساخت لولا بسیار مناسب است.
کاربردهای پلی پروپیلن در ماشینکاری CNC
پلی پروپیلن اغلب "فولاد" صنعت پلاستیک نامیده می شود زیرا یک ماده فوق العاده سخت است. در برابر آفتاب، کپک، پوسیدگی، باکتری ها، روغن ها، حلال ها، آب و سطوح بالای استرس فیزیکی مقاوم است، در حالی که سبک و انعطاف پذیر است. پلی پروپیلن بسیار الاستیک است و تحت فشار زیاد تغییر شکل می دهد و نمی شکند. این قابلیت به ویژه برای ایجاد لولاهای زنده مفید است. پلی پروپیلن را می توان در بسیاری از قطعات الکتریکی یافت، زیرا ضد آب است و در برابر الکتریسیته بسیار مقاوم است.
از نقطه نظر طراحی، بسیاری از مدیران پروژه ترجیح می دهند با پلی پروپیلن کار کنند، زیرا به راحتی می توان آن را شفاف کرد، حتی اگر به طور معمول در زمان تولید مات باشد. این متریال برای تولید قطعاتی که نور را انعکاس می دهند و تزیینی هستند نیز مناسب است.
کاربردهای متداول دیگر پلی پروپیلن در ماشینکاری شامل طناب، اثاثه یا لوازم داخلی، باتری خودرو، بسته بندی، داشبورد خودرو و ظروف قابل بازیافت است. پلی پروپیلن همچنین یکی از معدود مواد تولیدی است که می تواند هم به عنوان یک ماده پلاستیکی و هم به عنوان فیبر عمل کند.
معایب استفاده از پلی پروپیلن در ماشین کاری
- بازیافت قطعات تولید شده آسان نیست
- سوختن PP سبب تغییر شیمیایی غیرقابل بازگشت این ماده می شود.
- اگر بخواهیم این ماده را برای بار دوم از حلت جامد به مایع تبدیل کنیم به راحتی می سوزد.
- روش های بازیافت قطعات تولیدی هزینه بر است.
- قابلیت چسبندگی پایینی دارد و برای اتصال قطعات روش های دیگر پیوند مانند جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرند.
PP نقطه ذوب پایینی نسبت به ترموپلاستیک های دیگر دارد و به اشعه های UV حساسیت بالایی نشان می دهد. از این رو نباید قطعات در زمان طولانی زیر نور مستقیم خورشید یا مجاور حرارت زیاد قرار گیرد.
جمع بندی
PP به ترموپلاستیک های نیمه کریستالی می گویند که به دو صورت همپلیمرها یا کوپلیمرها ایجاد شده اند. این متریال در ماشینکاری CNC کاربرد گسترده ای دارد و در صنایعی مانند خودروسازی (در تولید قطعات و اجزای خودرو)، لوازم الکتریکی (در تولید روکش ها و عایق لوازم الکتریکی) و همچنین در تولید لوازم قطعات و اثاثیه تزیینی منزل کاربرد دارد. این متریال محدودیت هایی برای ماشینکاری دارد اما بطور کلی مزایا و فوایدی که دارد سبب می شود یکی از مهمترین متریال های مورد استفاده در ماشینکاری CNC باشد.